Sport Psychology & Wellness Coaching

trening mentalny// aktywność fizyczna// executive performance & wellnes coaching

Zaburzenia odżywiania wśród sportowców – tragiczne konsekwencje wynikające z niewiedzy i ignorancji.

Dodaj komentarz

W 1994 roku Christie Henrich – światowej klasy gimnastyczka zmarła w wieku 22 lat z powodu anoreksji. Problem zaburzeń odżywiania wśród sportowców nie jest nowym zjawiskiem, co gorsza statystki wskazują na zwiększającą się liczbę zawodników cierpiących na anoreksje, bulimię czy też inne dolegliwości związane z nieprawidłowym odżywianiem.Image

W swoim wykładzie dla Uniwersytetu w Kopenhadze Profesor Jorunn Sundgot-Borgen z The Norwegian School of Sport Sciences zwraca uwagę na problem zaburzeń odżywiania wśród zawodowych sportowców.

Problem zaburzeń żywieniowych, dotyczy zarówno kobiet jak i mężczyzn. Wiadomo iż głównymi przyczynami złego odżywiania bądź niedożywienia u zawodników jest najczęściej presja  aby utrzymać niską wagę, presja osiągania wyników, oraz współzawodnictwo w osiąganiu szczupłej sylwetki. W związku z tym na problemy związane z zaburzeniami żywienia narażeni są w szczególności zawodnicy dyscyplin sportowych w których osiąganie wyników bezpośrednio związane jest z utrzymaniem szczupłej sylwetki (np. skoki narciarskie, gimnastyka artystyczna, balet).

Prof. Sundgot-Borgen prowadząc badania wśród sportowców i trenerów w Norwegii zauważyła iż problem zaburzeń żywienia i jego negatywne konsekwencje są często ignorowane przez trenerów jak i samych sportowców. Poniżej wymienione zostały główne konsekwencje związane z nieprawidłowym odżywianiem wśród profesjonalnych sportowców o jakich wspomina prof. Jorunn.

Konsekwencje zaburzeń odżywiania w sporcie zawodowym:

  • osłabiona wydajność i zwiększony czas regeneracji po wysiłku fizycznym,
  • zwiększone ryzyko kontuzji związane z obniżoną gęstością masy kostnej (szczególnie niebezpieczne u sportowców w wieku rozwojowym)
  • zaburzenia cyklu menstruacyjnego u kobiet,
  • ciągłe zmęczenie
  • bóle głowy
  • zmniejszona tolerancja na niskie temperatury
  • anemia
  • problemy gastryczne
  • skłonności samobójcze
  • obsesyjne odchudzanie
  • inne

Według profesor Jorunn wczesne wykrycie zaburzeń odżywiania u sportowca jest niezwykle istotne w walce z tym narastającym problemem, zwłaszcza, iż obniżona wydajność zawodnika i widoczne problemy zdrowotne pojawiają się zazwyczaj w drugim lub trzecim sezonie treningowym, czyli w stadium, w którym najtrudniej jest podjąć działania związane z leczeniem zawodnika, jest to również etap w którym sportowiec jest już zbyt osłabiony fizycznie i psychicznie by brać udział w zawodach.

Działania prewencyjne związane są przede wszystkim z szerzeniem świadomości na temat negatywnych konsekwencji  tego zjawiska wśród sportowców. Trenerzy i osoby otaczające zawodników powinni posiadać wiedzę pozwalającą im na wczesne rozpoznanie problemu wśród swoich podopiecznych. Sportowcy u których zaobserwowano problemy związane z odżywianiem powinni niezwłocznie znaleźć się pod opieką specjalisty. Wczesne rozpoznanie i udzielenie profesjonalnego wsparcia pozwala sportowcom na powrót do treningu bez dalszego narażenia zdrowia. Jak zauważa profesor Jorunn sportowcy powinni mieć stały dostęp do wykwalifikowanego psychologa lub psychoterapeuty oraz dietetyka i fizjologa. W dalszym ciągu niezbędne są również badania, które pozwolą na opracowanie skutecznego planu przeciwdziałania i leczenia zaburzeń odżywiania wśród sportowców.

Wykład Prof. Jorunn Sundgot-Borgen w całości dostępny jest tutaj.

Autor: psychologsportu

Sport and Exercise Psychologist Executive Performance and Wellness Coach http://www.sppcoach.com/

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s